6 pravidiel, ktoré musí záhradník poznať

                                    6 pravidiel, ktoré musí záhradník poznať

                                                                        Ak premýšľate, kedy zasadiť zeleninu, vedzte, že je to práve teraz!

                 Aby predpestovanie zeleniny a jej následné pestovanie prebiehalo na jedničku, najlepšie s hviezdičkou, treba dodržať niekoľko základných pravidiel.

                                                                                                                   Tu sú!

1. Výber kvalitných semien alebo sadeníc - predpestovávat môžete zo semien a rastliniek, ktoré ste si sami naklonovali alebo kúpili v záhradníctve. Semená vyberajte kvalitné, približne rovnako veľká, nepoškodené a čisté. U sadeníc vyžadujte poriadny koreňový systém. Už na prvý pohľad by vás mali zaujať svojou silou a vitalitou.

                                                                           

2.Správna teplota vnútri aj vonku - čo zelenina, to iné požiadavky na teplotu u vás doma i vonku na záhone. Detailné informácie poskytneme u konkrétnej zeleniny v tomto článku, takže čítajte ďalej.

 

3.Vhodná doba pre výsadbu - väčšinu semienok zeleniny by ste mali zasievať v marci. Ani v prvej polovici apríla ale ešte nie je neskoro. V máji sa dočkáte sadeničiek, ktoré už môžu byť vysadené von na záhon, prípadne do skleníka.

 

4.Dostatok svetla - aby ste si mohli vychutnať paradajky alebo papriku odtrhnutú na slnku, musíte jej dopriať dostatok svetla už od chvíle, kedy je ešte semienkom. Svetlo je nevyhnutne dôležité pre správny vývoj rastlín, takže ideálnym miestom pre predpestovanie je okenný parapet. Vyberte okno, kam svieti slnko väčšinu dňa. Že nemáte tú možnosť? Potom doporučujeme rastlinám umelo prisvetlovať. Pokiaľ chcete predpestovávať vonku, vždy počkajte, až bude teplejšie a slnečnejšie počasie, čo býva väčšinou už koncom marca, maximálne začiatkom apríla.

 

5.Dostatočná zálievka a prihnojovanie - v čase, keď zo semien klíčia rastliny, ešte nemusíte riešiť hnojenie, vlhké prostredie je ale treba udržiavať neustále. Až keď budú rastlinky na záhone dostatočne silné, môžete začať s vyživovaním koreňového systému, stimulovaním kvetov a plodov alebo ešte lepšie prihnojovaním prípravkami na konkrétne druhy zeleniny.

 

6.Hĺbka výsadby - rastlinky, ktoré majú koreňový bal, tipujte do rovnakej hĺbky, v akej boli v sadbovacích či iných nádobkách pre predpestovanie. Hlbšie môžete vsádzať tie druhy rastlín, ktoré dobre z koreňového krčku obrastajú (paradajky). Naopak nestávkujte príliš hlboko sadenice s voľnými korienkami. Nezahŕňajte hlinou lístky, zato sa sústreďte na to, aby ste zeminu ku každej rastline dostatočne pritlačili.

 

Listová zelenina      

Ochabnutý šalát, ktorý na pulte markete leží niekoľko dní, nie je tak skvelý, ako podomácky vypestovaný. Medzi najobľúbenejšie druhy listovej zeleniny pestované na záhradách patrí hlávkový šalát, rímsky šalát, ale napríklad aj nenáročný valeriánka poľná.

U šalátov odporúčame predpestovanie v teple vášho domova, a to medzi februárom a aprílom. Von dávajte až rastliny, ktoré majú 4 až 6 pravých listov a teplota vonku neklesne cez deň pod 16 ° C a v noci pod 6 ° C. Z raného výsevu budete šalát žať za zhruba 2 mesiace, z neskoršieho výsevu už za mesiac.

Kořenová zelenina 

Patríte medzi milovníkov zeleru, mrkvy, petržlenu alebo napríklad reďkoviek, ktoré majú poriadny šmrnc? Potom nastáva ideálny čas, aby ste svoju obľúbenú zeleninu zasadili na záhon.

Ak ste sa rozhodli rastlinku hýčkať na svojom okennom parapete, chcelo to vysiať už vo februári alebo na začiatku marca. V čase, keď už je vonku cez deň okolo 20 ° C, môžete už vysievať. Musíte mať ale istotu, že teploty nebudú príliš kolísať. Ak by sa tak stalo, došlo by k tzv. Jarovizaci, pri ktorej sa zbytočne urýchlia prechod z rastovej fázy do tej reprodukčnej.

TIP: Chcete urýchliť vzchádzanie osiva zeleru? Namočte semienka na pol hodiny do vody s teplotou 50 ° C. Potom postupujte ako obvykle.

 

         

HLÚBOVÁ ZELENINA

                              

Čo takto dať si ... kel?

Alebo snáď kapusta, karfiol, kel kučeravý, brokolicu?

Ak si radi dáte na tanier hlúbovú zeleninu, môžete začať smelo siet jej semienka na vonkajšie záhony.

Začiatok apríla je pre to ako stvorený. Vo váš prospech aj v prospech zeleniny hrajú denné teploty 14 ° C i dostatok jarného slnečného svitu.

 

PLODOVÁ ZELENINA 

                                                                                                                 

 

Zrejme nie je obľúbenejšie zeleniny pre pestovanie v záhradke, než je práve plodová. Patria sem paradajky, uhorky, papriky, ale napríklad aj baklažán alebo tekvica.

Váhate, ako sadiť paradajky? Aby ste sa v lete mohli zahryznúť do šťavnatej paradajky tej pravej chuti, je potrebné ich v marci vysiať a predpestovať v interiéri. Akonáhle vyrašia prvé pravé listy, pustite sa do pikýrovanie do sadbovacích a v polovici mája vysaďte rastliny na záhon. Ideálna teplota pre pestovanie paradajok je 18 až 20 ° C vo dne a 12 až 14 ° C v noci.

Paprika je oveľa náchylnejšie na chladné počasie, zaslúži si poriadne rozmaznávanie. Vysievať doma si ju môžete pokojne už od februára, von ale rastlinky dajte až koncom mája, kedy sa teploty môžu pohybovať až okolo 25 ° C.

A kedy sadiť uhorky? Obľúbené šalátové uhorky predpestujte z výsevov v druhej polovici apríla, ale pokojne to nechajte na máj. K výsadbe budete mať rastliny pripravené už za 2 týždne, kedy majú až dva pravé listy.Pre uľahčenie práce je možné využiť napríklad sadbovací kocky s výbornou absorpčnou schopnosťou, ktoré môžete s rastlinou neskôr zasadiť rovno do záhone. Vyhnete sa tým narušeniu koreňov.

 

CIBUĽOVÁ ZELENINA  

Mať vždy po ruke čerstvú cibuľovou zeleninu zo záhradky tiež nie je na zahodenie. Trebárs kuchynskú cibuľu odporúčame predpestovávať v sadbovačoch, pričom do každej nádobky stačí dať 5 semienok. Okrem cibule v kuchyni oceníte určite aj pór, ktorého semená možno tiež zakúpiť v špeciálnom záhradníctve.